close

Polityka prywatności

Szanowni Państwo, poniżej przedstawiamy naszą politykę prywatności, zawierającą również politykę plików cookie.

Chronimy prywatność każdego użytkownika naszej Strony oraz naszych kontrahentów.

Administratorem Twoich danych jest Eurotronic Sp. z o.o. (Adgar Park West / 5p., Al. Jerozolimskie 181 b, 02-222 Warszawa, email: sales@eurotronic.net.pl).

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących naszej Polityki Prywatności lub przetwarzania przez nas danych osobowych, a także chęci złożenia dyspozycji co do swoich danych, prosimy o kontakt na powyższy adres e-mail.

 

  1. Przetwarzane dane osobowe, cele, podstawy prawne i okresy przetwarzania

Możemy zbierać, przechowywać i przetwarzać następujące rodzaje danych:

– informacje o komputerze użytkownika, jego wizytach na Stronie i korzystaniu ze Strony (w szczególności: adres IP, lokalizacja geograficzna, dane demograficzne, zainteresowania, typ i wersja przeglądarki, system operacyjny, źródło odesłania do Strony, chwila rozpoczęcia i czas trwania wizyty, wyświetlenia Strony, nawigowanie po Stronie), które przetwarzamy na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów do celów statystycznych i zarządzania Stroną oraz marketingu bezpośredniego, przez okres odpowiednio do zakończenia analizy statystyk lub działań maketingowych, nie dłużej niż przez 3 lata od końca roku, w którym uzyskano dane, w tym za Twoją zgodą z wykorzystaniem profilowania w celu wyświetlania w przyszłości reklam naszych usług na innych stronach internetowych w powyższym okresie lub do wycofania zgody;

– informacje niezbędne do świadczenia przez nas usług (w szczególności: adres e-mail, imię i nazwisko, adres, NIP, nr rachunku bankowego,) oraz informacje związane z rejestracją w naszych aplikacjach (w szczególności adres e-mail, login, hasło), które przetwarzamy na podstawie zawartych umów, w celu ich zawarcia, wykonywania i rozwiązania oraz na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów w celu realizacji roszczeń związanych z umową, przez niezbędny okres, nie dłużej niż przez okres do 10 lat od roku, w którym wykonano lub rozwiązano umowę, lecz nie krócej niż do zakończenia realizacji roszczeń związanych z umową i upłynięcia okresu przedawnienia, oraz na podstawie ciążących na nas obowiązków prawnych wynikających z ustawy o rachunkowości i Ordynacji podatkowej przez okresy wskazane w tych ustawach (obecnie wg art. 74 ustawy o rachunkowości i art. 32 § 1 Ordynacji podatkowej to okres 5 lat od początku roku następującego po roku obrotowym, którego dane dotyczą);

– informacje niezbędne do komunikacji (w szczególności adres e-mail, imię i nazwisko, numer telefonu oraz treść korespondencji), które przetwarzamy na podstawie naszych prawnie uzasadnionych interesów w celu komunikacji z Tobą i dla ochrony przed roszczeniami, przez okres do 10 lat od roku, w którym zakończono korespondencję, nie krócej niż do zakończenia realizacji roszczeń związanych z umową i upłynięcia okresu przedawnienia roszczeń względem nas.

 

Ia. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji z profilowaniem

Przetwarzane przez nas Twoje dane mogą być wykorzystywane przez nas lub naszych partnerów do stosowania zautomatyzowanego podejmowania decyzji wyłącznie w zakresie reklamowania naszych usług na innych stronach internetowych. Polega to na tym, że nasi partnerzy świadczący dla nas usługi reklamowe mogą tworzyć tzw. profil Twoich zainteresowań i wyświetlać dla Ciebie na stronach internetowych osób trzecich reklamy naszych usług korzystając z plików cookies lub podobnych technologii, ponieważ kiedyś z tych usług skorzystałeś lub odwiedziłeś naszą Stronę. Jednak możesz być profilowany wyłącznie na podstawie Twojej dobrowolnej zgody, o którą prosimy podczas odwiedzania naszej Strony. Jeśli jej nie wyrazisz, nie będziesz profilowany. Możesz w dowolnym momencie cofnąć udzieloną zgodę na profilowanie informując nas o tym przez e-mail, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

 

  1. II. Ciasteczka (Cookies) – Polityka plików Cookie

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

 

W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego eurotronic.net.pl stosuje się tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego eurotronic.net.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

 

dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,

tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,

utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,

dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

W ramach serwisu internetowego eurotronic.net.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:

 

„niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu,

pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,

pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych naszego serwisu,

„funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,

„reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

Zgoda na używanie ciasteczek z naszych serwisów, w tym Strony wyrażana jest za pośrednictwem ustawień wybranych przez Ciebie w przeglądarce. Większość przeglądarek pozwala na wybranie opcji odrzucania wszelkich ciasteczek lub ciasteczek osób trzecich. Na przykład w Internet Explorerze można wybrać opcję odrzucania wszelkich ciasteczek przez kliknięcie “Narzędzia”/”Opcje Internetowe”/”Prywatność” i wybranie opcji “Blokowanie wszystkich plików cookie Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym eurotronic.net.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.

Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego eurotronic.net.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.

Strona korzysta zarówno z ciasteczek “sesji”, jak i “trwałych”. Strona używa ciasteczek sesji do: śledzenia użytkowników korzystających ze Strony. Strona używa ciasteczek trwałych do: rozpoznawania użytkowników odwiedzających Stronę.

Ciasteczka sesji są usuwane z komputera użytkownika, kiedy jego przeglądarka jest zamykana. Ciasteczka trwałe pozostają na komputerze użytkownika do chwili ich usunięcia lub wygaśnięcia ich daty ważności.

W celu dokonania analizy korzystania ze Strony przez użytkowników używamy Google Analytics. Google Analytics przy pomocy ciasteczek zapisywanych na komputerach użytkowników opracowuje informacje statystyczne i inne informacje na temat korzystania ze strony. Te informacje o Stronie służą do sporządzania raportów o korzystaniu ze Strony. Google przechowuje te informacje. Polityka prywatności Google jest dostępna pod adresem: http://www.google.com/privacypolicy.html.

 

III. Odbiorcy danych

Nasi pracownicy i współpracownicy mogą mieć dostęp do danych użytkowników, jeśli jest to uzasadnione dla realizacji celów określonych w niniejszej Polityce Prywatności, przy czym są oni zobowiązani do należytej ochrony tych danych.

Współpracujemy z: firmami marketingowymi, wyszukiwarkami internetowymi, firmami udostępniającymi narzędzia do badań statystycznych i obsługi portali społecznościowych, firmami hostingowymi, firmami księgowymi i dostawcami usług fakturowania, kancelariami prawniczymi. Możemy im przekazywać Twoje dane w celach wymienionych w punkcie I powyżej, a więc są oni odbiorcami danych.

Dane mogą być przekazywane poza UE, ale jedynie do państw lub podmiotów zatwierdzonych prawem UE, w szczególności do podmiotów z USA objętych programem Tarcza Prywatności (Privacy Shield, zob. https://www.privacyshield.gov/).

Ponadto możemy przekazywać podmiotom publicznym dane dotyczące użytkowników tylko w takim zakresie, w jakim wymaga tego od nas obowiązujące prawo.

 

IV.Uprawnienia użytkowników

Jako użytkownik Strony masz prawo dostępu do dotyczących Ciebie danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, a także do przenoszenia tych danych. W tym celu skontaktuj się z nami za pośrednictwem formularza kontaktowego lub adresu e-mail.

Jako użytkownik Strony masz prawo do złożenia skargi na nasze działania w zakresie przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w Polsce lub jego odpowiednika w innym państwie UE, wg miejsca Twojego zwykłego pobytu, pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia.

 

V. Bezpieczeństwo danych

Stosujemy odpowiednie zabezpieczenia techniczne i organizacyjne, aby zapobiec utracie, niewłaściwemu wykorzystaniu lub przerobieniu danych użytkowników.

Przechowujemy przekazywane nam przez użytkowników dane na naszych bezpiecznych serwerach (chronionych hasłami i firewallami).

Podkreślamy, że transmisja danych w Internecie jest z zasady narażona na niebezpieczeństwa. Jednakże stosujemy różnego rodzaju środki, w celu zabezpieczenia danych osobowych. Jeśli będziesz chciał nam przekazać sugestie co do stosowania takich zabezpieczeń, zachęcamy do kontaktu przez formularz kontaktowy lub przesłanie nam wiadomości e-mail.

Użytkownicy ponoszą odpowiedzialność za zapewnienie poufności własnych haseł i innych danych, których nie powinni ujawniać osobom trzecim. Nigdy nie prosimy użytkowników o przekazanie nam ich haseł (za wyjątkiem logowania się na Stronie).

 

VI. Strony osób trzecich

Strona może zawierać linki do stron osób trzecich. Nie odpowiadamy za polityki prywatności lub praktykę w tym zakresie stosowaną na stronach osób trzecich. Strony te, w szczególności ich zawartość i linki do nich, mogą ulegać ciągłym zmianom i mieć własne polityki prywatności i inne regulaminy, z którymi należy się zapoznać.